Home ZGJODHËM PËR JU Çfarë e shkakton urinimin e pakontrolluar?

Çfarë e shkakton urinimin e pakontrolluar?

Mos mbajtja e urinës mund të jetë e vazhdueshme dhe kronike në kushte të caktuara, të shkaktuara nga problemet themelore fizike ose ndryshimet në trup.

Shtatzënia – Ndryshimet hormonale dhe rritja e peshës së mitrës mund të çojnë në mos mbajtje të urinës.

Lindja e fëmijës – Lindja e fëmijës mund të dobësojë muskujt e nevojshëm për të kontrolluar fshikëzën dhe të dëmtojë nervat që shoqërohen me fshikëzën dhe indin ndihmës, duke çuar në prishje të legenit. Lindja e fëmijës mund të shkaktojë përkohësisht ose për pak më gjatë “shtrirje” dhe zhvendosje të pjesës së poshtme të legenit dhe mitrës, presion në fshikëz, zhvendosje të rektumit ose zorrëve të vogla dhe zhvendosje nga pozicioni normal për “zgjatje në vagjinë”. Kjo mund të bëjë presion në nerva dhe fshikëzën dhe shoqërohet me mos mbajtje të urinës.

Ndryshimet në moshë – muskujt e plakjes së fshikëzës mund të zvogëlojnë aftësinë e saj për të mbajtur dhe kontrolluar urinimin.

Menopauza – Pas menopauzës, gratë prodhojnë më pak estrogjen, një hormon që i ndihmon të ruajnë mukozën e fshikëzës dhe uretrës. Përkeqësimi i këtyre indeve në menopauzë dhe pas menopauzës mund të përkeqësojë mos mbajtjen e urinës.

Histerektomia – Te gratë, fshikëza dhe mitra mbështeten nga muskuj të njëjtë dhe ligamente. Çdo operacion në ose rreth organeve të sistemit riprodhues në një grua, përfshirë heqjen e mitrës, mund të dëmtojë nervat dhe muskujt që mbështesin muskujt e legenit, gjë që mund të çojë në mos mbajtje.

Prostata e zmadhuar – veçanërisht te burrat e moshuar, mos mbajtja shpesh rezulton nga zmadhimi i prostatës, gjendje e njohur si hiperplazi beninje e prostatës.

Kanceri i prostatës – Te burrat, mos mbajtja e urinës mund të shoqërohet me kancer të pa trajtuar të prostatës. Por më shpesh, mos mbajtja është një efekt anësor i trajtimit për kancerin e prostatës.

Obstruksioni – Një tumor kudo përgjatë traktit urinar mund të bllokojë rrjedhën normale të urinës, duke shkaktuar mos mbajtje të tepërt. Gurët në kanalin urinar, fshikëzën ose veshkat ndonjëherë shkaktojnë rrjedhje të pakontrolluara të urinës.

Çrregullimet neurologjike – Skleroza e shumëfishtë, sëmundja e Parkinsonit, goditja në tru, tumori i trurit ose palca kurrizore mund të ndërhyjnë në sinjalet nervore të përfshira në kontrollin e fshikëzës dhe kështu të shkaktojnë mos mbajtje urinare.

Përfundim

Siç shihet nga sa më sipër, mos mbajtja e urinës shpesh është për shkak të disa problemeve të tjera shëndetësore.

Në rast urinimi më të shpeshtë të pakontrolluar ose probleme të ngjashme shëndetësore, është mirë që të konsultoheni me një mjek. Një vlerësim i plotë nga mjeku juaj mund të ndihmojë në përcaktimin e asaj që fshihet pas mos mbajtjes dhe cilat janë mënyrat ose metodat për të zgjidhur këtë problem ose për të zvogëluar ndikimin e tij negativ në zakonet e rregullta të jetës.